Gelişmiş dünya ülkelerinde ve özellikle de İspanya, Fransa, Almanya, İtalya, Yunanistan Türkiye ile benzer coğrafi yapıya sahip Akdeniz veya Avrupa ülkelerinde de aktif bir şekilde kullanılmaya devam eden ve Türk Hava Kurumu (THK) envanterinde de 6’sı aktif 9 adet bulunan Cl-215 tipi yangın söndürme uçakları için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzında açıklamalar yapılıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Nitekim bu açıklamaya dair öncelikle F-16’lar 1970’li ve F-4’ler ise 1960’lı yılların teknolojisi olduğu da akla getirilmelidir.

Bakan Pakdemirli konu ile ilgili şunları da söylüyor: “Maalesef THK’nın elindeki alet edevatla yani uçakla ilgili problem var. Bu uçaklar uçabilecek kapasitede değil. Uçsa dahi performans verebilecek kapasitede değil.”

Ayrıca 9 adet CL-215 tipi Yangın Söndürme uçağının kullanılmayışı hakkında Bakan Pakdemirli “Orman teşkilatı bunları istemediği için kullanmıyoruz.” iddiasında bulunuyor ama bu iddia Kayyum Heyeti Başkanının açıklamaları ile çelişiyor.

Konu ile ilgili şu anda en yetkili kişi olan Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı ise söz konusu uçaklar için toplam 4 Milyon Dolarlık bir bakım masrafından dolayı bekletildiklerini 30 Temmuz 2021 tarihinde CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Aşçı, Kanada firmasının bu uçaklar için 6-7 yıl daha parça garantisi verdiğini de belirtiyor. Aşçı konu ile ilgili şunları söylüyor:

“Şu anda gündemde olan Kanada yapımı uçaklarımız var. Bunlardan 9 tanesi kaldı. 2018 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme operasyonlarında kullandık. 2010 yılından sonra başlayan mali krizde bu uçakların yıllık bakımları yapılmamış. Ekipler Kanada’dan gelip baktılar. Bir takım parçaların standart dışı olduğunu tespit ettiler. Onları tamamlamaya çalıştık. Bu uçaklarımızı 2020-2021 ihalelerinde kullanamadık. Bu uçakları kaldırmam için 4 milyon dolarlık bir yatırım yapmam lazım. Türk Hava Kurumu’nun yangın tecrübesini kullanmak için Rusya’dan uçak kiraladık.”

Ancak aynı isim Haber Türk ekranlarında 7 Temmuz 2020’de katıldığı bir programda yaptığı bir açıklamada bu uçakların 4’ünün kullanıma hazır olduğunu, 2 tanesinin ise toplam 300,000 Dolar masrafla çalışır duruma geleceğini şu şekilde belirtmişti:

“4 uçağımız uçuşa hazır. 5. ve 6. uçağı da 150 bin dolar harcayarak hazır hale getirebiliriz. Diğer uçaklarımız da güvenli hale gelmiş durumda

Yani bu uçakların 2020 yılındaki açıklama yanlış olsa bile 2021 Temmuz’da yapılan açıklamaya göre yaklaşık 33 Milyon TL bir masrafla tam kapasite ile hem de kiralama bedeli olmadan daimi olarak kullanılabilir olduğu en yetkili ağızdan açıklanmış oluyor.

Ayrıca yine THK açıklamasına göre Rusya’dan kiralanan Beriev BE-200 tipi uçakların günlük kiralama bedeli 1,3 Milyon Dolar yani 3 uçak için günlük 4,9 Milyon TL kira ödeniyor.

Yani yaklaşık 7 günlük bir kullanım ile Rusya’ya ödenecek bedel kadar bir para ile Türk Hava Kurumu’na ait 9 uçak yapılan masrafı amorti edebilecekti. Tabi ayrıca yangınlarla mücadelede, coğrafyamıza çok uygun olmayan 3 adet BE-200 uçak yerine 9 adet dağlık-engebeli araziye daha uygun CL-215 tipi uçak kullanılabilecekti.